In Nederland hebben zo’n 2,5 miljoen mensen tinnitus.
Die piep, brom, fluit of ruis is er 24/7 en beïnvloedt iemands leven vaak ernstig. Steeds meer mensen horen een piep, maar over de risico’s en gevolgen horen we dan weer veel te weinig.
Wij vinden dat dit anders moet. Daarom:
luister naar anderen, bekijk de sci-fi short film, lees meer en …
gebruik je doppen.

Short film: Oorwurm
Stefan van den Bosch heeft tinnitus. Om mensen bewust te maken van de risico’s heeft hij er een short film over gemaakt. BAM, zo doe je dat als beginnend filmmaker.

De sci-fi film Oorwurm gaat over Eva. Zij raakt op een dag via haar wekkerradio besmet door een aanstekelijk geluid. Het geluid blijft in haar hoofd hangen, wordt steeds intenser en doet haar de controle over het leven kwijtraken.

Het gepiep van Dominique, Laura en Jordi
“Ach, dat kan toch geen kwaad” of “Dat trekt wel weer weg” dachten zij. Jong, onbezonnen en zich van geen kwaad bewust. Maar kwaad kon het toch.

Deze dappere dodo’s vertellen over hun ervaring met tinnitus. Hoe onwetend of eigenwijs zijn ze geweest, wat is de impact ervan op hun leven en hoe gaan ze er nu mee om? Luister je niet naar ons, luister dan naar Dominique, Laura en Jordi.

Artboard 1 copy@0.5x
Meer over tinnitus

Piep. Tinnitus. Oorsuizen. Same same, maar voor iedereen different. In elk geval een godvergeten irritant geluid dat je ervaart zonder dat daar aanleiding toe is.


Een piep, sis, fluit, brom of ruis. Hoog of laag. Zacht of hard. Eén geluid of meerdere. Continu of incidenteel. Het soort geluid en de intensiteit ervan verschilt per persoon en iedereen ervaart het anders. Maar één ding is zeker: het leidt af van wat je wílt horen en je (dagelijkse) leven kan er behoorlijk fucked up door raken.


Oké, tinnitus kan meerdere oorzaken hebben, wel 400 (say WATT), maar onder jongeren is vaak te lang, te hard geluid de boosdoener. En voor het gemakkie richten we ons daar nu even op. Die blootstelling aan te lang, te hard geluid beschadigt je oor. En eenmaal beschadigt, niet meer te repareren. You break… you deal with it. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: gehoorschade is dus blijvend, mensen.


Dat geluid dat je hoort is eigenlijk een mindfuck. Het is niet een geluid van buiten, maar een geluid gemaakt door je eigen hersenen die proberen je gehoorschade te compenseren, de onvolledige stroom aan informatie zo goed als mogelijk aan te vullen. De klacht die voortkomt uit het aanvullingsproces en de mentale overactiviteit is het oorsuizen dat wordt waargenomen. Tinnitus kan dus gezien worden als een vorm van mentale overbelasting.


Moet dat dan zo? Horen we je denken. Helaas, ja. It’s a bitch. En je leven met tinnitus kan dat ook zijn. Geen herstel dus. Maar je kunt wel van alles doen om het te verzachten en ermee te leren leven.

oor zzz_1
Meer over die piep, oorzaken, gevolgen en mogelijke behandelingen op de website van GAIN.

Mocht je het nou nog niet door hebben: het is dus vet belangrijk om die krengen aan de zijkant van je hoofd te beschermen. Dat kan op drie vrij eenvoudige manieren. Hoe, wat, wie!? Suspense… klik op de knop hieronder.